בוודאי חלמתם על היום הזה כבר הרבה זמן – היום שבו תפתחו את העסק שלכם ותהיו הבוסים של עצמכם. אחר שנים בהן התכניות היו קבורות עמוק בתוך המגירה, אתם מעוניינים לצאת לדרך. הבנתם כי זהו הרגע הנכון להגשים חלום ישן ולהתחיל בהליך הקמת עסק עצמאי. אתם נחושים לבצע את התהליך ברמה הגבוהה ביותר, ללא טעויות שיביאו איתן לאחר מיכן הרבה כאב ראש ולא מעט הוצאות כספיות מיותרות. אך, כמו כל עסק. תמיד בהתחלה למרות כל הנסיונות עדיין טעויות יהיו בשטח. קשה עד בלתי אפשרי להקים עסק מבלי לבצע טעויות, כאשר השאיפה של המקימים היא לצמצם אותן עד למינימום האפשרי.
גם כאשר עושים טעויות, המתכונת זה לא לגרום לטעות להוריד אתכם, אלה, לתת לטעות לעלות אתכם, לגרום לכם לראות את הצד הטוב של הטעויות וללמוד בכל טעות שביצעתם או לחילופין שאחרים ביצעו ואתם יכולים לעקוב, ללמוד ולא לבצע אותם גם כן.
שרשרת טעויות זהו מושג ידוע, כאשר מתחילים עם טעות אחת אחרות ורבות באות אחריה. הצורך שלכם זה להוקיר בטעות לזהות אותה כמה שיותר מהר ולעצור אותה ברגע הראשון לאחר הזיהוי.
אם לא עצרתם בזמן ונתתם לטעות צ’אנס נוסף, פה אתם בבעיה.
בואו נעבור על כמה מהטעויות המוכרות והידועות ביותר בעולם העצמאיים- כך, תוכלו לראות מה הם עשו לא בסדר ואיך אתם משנים את מה שאתם עושים מכדי לא להגיע למצב של טעות, אלה, של למידה מטעויות של אחרים.
תוכנית עסקית לא ראויה שווה למפלה
נקודת ההתחלה של הקמת עסק חדש צריכה להיות בבנייה של תכנית עסקית, אשר חשוב שתהיה מפורטת ומדויקת ככל האפשר. התוכנית הינה למעשה החזון הראשוני שלכם מהעסק שלכם.
התוכנית צריכה להיות מתוכננת החל מהפרטים הגדולים ביותר ועד הפרטים הקטנים ביותר. מבחינה ניהולית ומבחינה כלכלית.
הגדרת יעדים צריכה להתבצע בגבול ההגיון ולא בגדר חלום מה שאומר- כשאתם מגדירים יעדים תוודאו שאתם אכן יכולים לעמוד בהם.
תוכנית עסקית צריכה לכלול בתוכה התייחסות לכל אותם פרמטרים שצריכים להילקח בחשבון בשלבי ההקמה והניהול הראשוני של העסק: הגדרת התקציב, אופן הפעילות, הגדרה של קהל היעד, בחינת המתחרים העומדים בתחום המקצועי ועוד.
הטעות- תוכנית עסקית שגויה שנבנת ללא מחשבה מעמיקה וראיה מקצועית על כלל הפרמטרים שיכולים להשפיע על הצלחת העסק.
האתגר: הוא לבנות תכנית עסקית הגיונית, בה ניתן לעמוד, ולא כזו שתיצור פער משמעותי בין הרצוי למצוי: בלא מעט מקרים, רק איש מקצוע מהשורה הראשונה יוכל להבטיח זאת.
חשוב מאוד לדבוק במאפייני התכנית העסקית ובחזון הראשוני, אפילו אם התוצאות לא בהכרח ישביעו רצון מהרגע הראשון. טעות שמאפיינת רבים הוא שינוי מהיר של הזהות שלהם או אופי העסק, בהתאם לנסיבות ספציפיות ולא פעם גם בעקבות לחצים ופאניקה לא מוצדקים.כאשר מתנהלים בצורה כזאת- מאבדים את הלקוחות ובכך גורמים ללקוחות רבים להתבלב מימה שאתם עושים, להרגיש שהם במקום לא יציב ובכך לעבור לשירותם של המתחרים שלכם.
אי הכרה של המאפיינים וייחודיות של העסק שווה לחוסר הצלחה במכירה
אלא אם העסק שלכם מוכר יצירות אמנות שהכנת, אופנת מעצבים שלכם שפתחתם או כל עיסוק אשר לא מוכר ואין לו מתחרים, ככל הנראה תצטרכו להגדיר מהו הבידול שלכם, או במילים אחרות: מה היא הייחודיות של העסק שלכם לעומת המתחרים.
אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא לקפוץ לבריכה בלי יכולת לשחות ממנה החוצה. בלי בכלל לדעת מראש איך כדאי לכם לבדל את העסק ועד כמה השירות או המוצר שאתם רוצים למכור באמת נדרשים.
כדי להבין ולבדל את העסק שלכם מכל המתחרים בשוק- עקבו אחר המתחרים, הבינו מה חסר ללקוח כאשר הוא מקבל מהם שירות והוסיפו את החסרון של המתחרה כיתרון שלכם.
ובכך, כאשר הלקוח שומע עליכם לאחר שהוא הכיר את המתחרים שלכם, הוא יחשוב פעמיים האם לגשת למתחרה המוכר והידוע או לבדוק את העסק החדש שמקנה לו שירות או מוצר שהוא לא ימצא אצל המתחרה.
תמחור נמוך מיידי או גבוהה מיידי שווה לחוסר הצלחת מכירה ורווחיות.
טעויות חוזרות של בעלי עסקים
חוסר ידע במצב השוק הקיים לגבי המוצר או השירות איתו הם סוחרים. במקרים כאלה בעל העסק יכול לפתוח במחיר זול מדי או לחילופין יקר מדי.
כאשר מתמחרים זול מדי- ייתכן מאוד שיגיעו הרבה מאוד לקוחות,יותר מאשר לעסק של המתחרה אבל, מה אתם מרוויחים מכך? בסופו של דבר חלק מפתיחת עסק זב גם לממן את המחייה שלכם למול ההוצאות של העסקה.
אם תמחרתם נמוך מדי- האם תרוויחו כפי שציפיתם? אם הזמן בו תעבדו למול הכסף שהכנסתם יהיה שווה את זה?
לעומת זאת- כאשר מתמחרים במחיר יקר מידי יכולים להגיע למצב בו אין לקוחות במשך ימים שלמים, אתם לא תגיעו ליעדים ובטח שלא תצליחו להחזיק את העסק שלכם. אחר הכל אין ללקוח שלא מכיר אתכם סיבה להגיע ולשלם יותר מאשר המתחרים שלכם על מוצר או שירות שהוא לא מכיר את המותג המשווק של אותו מוצר או שירות.
כך- כשמתמכרים גבוהה מדי מסתכנים בחוסר הכנסה מוחלט למול הוצאות קשות וקבועות.
אי לכך, כשמחליטים כמה לגבות על מוצר או שירות, צריך להכיר היטב את השוק בתוכו פועלים, כמו גם את המאפיינים של קהל היעד הפוטנציאלי. צריך לקחת בחשבון שהמחיר שנקבע למוצר יגדיר לא רק את כדאיות הרכישה שלו, מבחינת הלקוחות, אלא גם עשוי להשפיע על תדמית העסק. כאשר העסק מעוניין למתג עצמו כיוקרתי, המספק מוצרים ייחודיים, סביר להניח שהוא יבחר במחירים גבוהים ביחס לשוק, וזאת בהנחה שמחיר כזה עשוי להביא לכך שהעסק נתפס כאיכותי ביחס למתחרים.
במאמר זה קראתם על כמה טעויות שרוב בעלי העסקים החדשים שנפתחים חוזרים על אותן טעויות. עקבו אחר עצמכם, תמנפו את העסק שלכם וזכרו משפט חכם זכרו את המשפט- אין חכם מבעל ניסיון- ואם אתם חכמים ממש, תלמדו מהניסיון של האחר.