החלטה להקים עסק עצמאי היא החלטה לא פשוטה, שכן היא כרוכה בסיכונים מסוימים ובעיקר בהרבה בירוקרטיה. אך, הדבר הראשון לעשות זה לשבת עם עצמכם\ שותפים לפתיחת העסק ולעשות אפיון מלא ואסטרטגיה עסקית. תענו על שאלות כגון- איזה עסק אתם רוצים לפתוח? את מי הוא משרת ובשביל מה צריך אותו? מה הייחוד שלו? מה הבידול שלו מול עסקים אחרים בסביבה? מה התחום בו תפעלו? והאם יש לכם את הכסף הדרוש לכך?
הגדירו יעדים
תגדירו לעצמכם יעדים עם פתיחת העסק. מי הוא קהל היעד שלכם.האם אתם מחדשים לקהל הלקוחות הפוטנציאלי והאם יש כבר עסקים דומים, ככל שתפלחו יותר את הקהל ותפשטו את הרעיון שלכם, יהיה קל יותר להצליח ולתת מענה הולם לכל פרמטר שכזה.
מצב הוצאות והכנסות: פיתחו לעצמכם דו”ח אקסל נוח שיפרט את כל ההוצאות שלכם. עוד לפני דו”ח ההוצאות נסו להגדיר לעצמכם תקציב הגיוני לפתיחת העסק, תוך שאתם מנסים לעמוד בו ככל הניתן ולעמוד זמן מחושב בו אתם חייבים להכניס ולכסות את ההוצאות שלכם. .
טעות עיקרית אצל בעלי עסקים היא שלעתים ניתן לראות שקל כשקל ולא לחשוב עליו ככסף שמצטבר. זיכרו כי העסק שלכם הוא זה שאמור לפרנס אתכם.וכל שקל שיוצא או נכנס נחשב. מעתה, כל הוצאה שלכם נספרת.
התנהלות כלכלית נכונה כבר עם פתיחת העסק היא המפתח שלכם להצלחה בהמשך
תוכנית עסקית
על מנת לחסוך לעצמכם זמן ובעיקר כדי לא להתחייב להוצאות מיותרות, מומלץ, חשוב וכדאי להגיע לפתיחת העסק עם תכנית עסקית מפורטת המגלמת בתוכה את הרעיונות שלכם לצד עצות של אנשי מקצוע מובילים. התכנית העסקית הסופית תהיה המדריך הרשמי שלכם הכולל את הצעדים שיש עליכם לקחת בכל שלב.
לאחר שעניתם על השאלות הללו, והחלטתם ברצונכם לפתוח את העסק ויש בידכם את האישורים המתאימים יש לפנות למוסדות הממשלתיים הדרושים להקמת עסק עצמאי:
לאחר שעניתם על השאלות הללו, והחלטתם ברצונכם לפתוח את העסק ויש בידכם את האישורים המתאימים יש לפנות למוסדות הממשלתיים הדרושים להקמת עסק עצמאי:
בישראל יש שלושה סוגים של הגדרות לעוסק- עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע”מ.
מכדי להבין את הדרך הנכונה ביותר להתאגדות שלכם, בואו נעבור על האפשרויות.
עוסק פטור
עוסק שמחזורו השנתי אינו צפוי לעלות על סך של 99,000 ש”ח ואינו מעסיק יותר מ 2 עובדים. כלומר, אם אתם רוצים לנהל עסק צדדי, בעצימות נמוכה, ואינכם מתכננים להשקיע בו הרבה ולהרוויח ממנו הרבה סוג העסק המתאים לכם הוא עוסק פטור. ישנם מקצועות שאינם רשאים להיות עוסק פטור, על אף אם הם אינם עומדים בקריטריונים של המחזור השנתי, כגון עורכי דין, רופאים, אדריכלים ועוד.
עוסק מורשה
עוסק שמחזורו השנתי עולה על 99,006 ש”ח בשנה או שהוא בעל מקצוע חופשי שאינו רשאי להיות עוסק פטור. עוסק מורשה מחויב לדווח על הכנסותיו והוצאותיו פעם בחודשים לרשויות.
חברה בע”מ
חברה בערבון מוגבל. חברה בע”מ רשאית לעסוק בכל עניין חוקי שהיא מצהירה עליו שלמטרה זו קמה, ויש בה הפרדה בין האנשים שמקימים אותה והם בעליה לבין נכסיה וחשבונותיה. חברה יכולה להיות פרטית או ציבורית, מונפקת בבורסה או חברה משפחתית, אבל היא נחשבת לישות משפטית כלכלית בפני עצמה המצייתת לחוקים בנוגע לניהול כספיה ונכסיה ותשלומים והתחייבויות לספקים ולקוחות.
עירבון מוגבל- עירבון המוגבל הוא ערבות הבעלים לחובותיה, והוא הבסיס להפרדה של הבעלים מנכסיה שמגינה עליו ועליה מפני ניהול כספי כושל. במקרה של פשיטת רגל לא יכולים הנושים לגבות מהבעלים יותר מאשר החוק מאפשר זאת, ולכן התרבות העסקית ההוגנת מחייבת שבעלי חברה לא ייצרו חובות של חברה בע”מ,
מומלץ מאוד, לפני שפונים להליך הבירוקרטי לפתיחת העוסק בו אם מעוניינים- תתיעצו עם רואה חשבון או יועץ מס שיתנו לכם את הכיוון והדרך הנכונה ביותר לפתיחת העסק.