נתון קיים, מרבית האנשים לא יודעים להתנהל כלכלית בצורה נכונה. לא עושים חישוב הוצאות לעומת מצב הכנסות ולא בודקים איפה צריך לצמצם ובאיזה מקומות ההוצאות היו שלא לצורך.
מחקרים מוכיחים שרק 33% מהמשפחות ללא ילדים מתחת לגיל 18 משתכרות פחות מההוצאה השוטפת שלהם, 43% מהמשפחות עם 1-3 ילדים ו- 57% מהמשפחות עם 4 ילדים ויותר, או משפחות חד הוריות, משתכרות פחות מההוצאה השוטפת שלהם. המשמעות – חיים עם מינוס תמידי, אלא אם כן יש לכם נכסים מניבים או עזרה מההורים שיכולה לעזור לכם לסוגרים את הפער.
קיומו של מינוס בתדירות גבוהה בחשבון הבנק, גם אם הוא מופיע רק באמצע החודש או רק כמה ימים לפני שנכנסת המשכורת, מלמדת על התנהלות כלכלית שגויה וללא איזון נכון.
למעשה זוהי התנהלות שבה יש יותר הוצאות מאשר הכנסות. משפחות רבות בישראל נוהגות להיות במינוס באופן קבוע ולא מעט אנחנו שומעים אמרות חזורות כגון “כולם במינוס”, “המדינה יקרה לכן אני במינוס” “משכורות נמוכות לכן המינוס”. הגישה הזו מביאה משפחות שיש להן מינוס כמעט ולא מורגש לשקיעה בחובות גדולים.
יש מחיר לקלות ולפשטות של הוצאה מעבר להכנסה. כאשר הוצאתם כסף יותר ממה שיש לכם זה למעשה הלוואה לכל דבר. אלא, שהריבית המשולמת עבורה גבוהה מאוד ביחס להלוואות אחרות הקיימות בשוק. מה שאומר- משכתם יותר שילמתם הרבה יותר. את החיוב על הריבית לא רואים כל חודש אלא רק פעם ברבעון וכך מתקבלת תחושה של מחיר נמוך עבור הנוחות שמספקת משיכת היתר. אבל הנתונים בשטח ברורים- ככל שתמשכו יותר ממה שאתם מכניסים אתם בגלגל שלא ייגמר עד שלא תשימו לו סוף.
נשאלת השאלה: למה מינוס נורא כל כך, הרי זה עוזר לנו לסגור את החודש וכאשר המשכורת נכנסת גם המינוס נסגר?!
אם נסכם לכם את זה בקצרה- המינוס, כלומר כשאתם מוציאים יותר ממה שיש לכם בחשבון הבנק, הוא הלוואה לכל דבר. לא סתם הלוואה, הלוואה בריבית גבוהה. בחלק מהמקרים מי שבמינוס מתקשה לצאת ממנו ובמקרים אחרים מתקשה להבין שזה חוב שיש להחזירו. בסופו של דבר, אם לא תצאו מהמינוס – תשלמו עליו הרבה…
איך ניתן לצאת מהמינוס:
כדי לצאת מהמינוס, אליכם לצמצם את ההוצאות שלכם ולבחון איפה ניתן להוריד מההרגלים ולא לפגוע במשפחה ובנוסף, חש צורך לבחור מקור נוסף שיגדיל את ההכנסה.
והחשוב ביותר- כאשר אתם יוצאים מהמינוס- תזהרו לא להיכנס אליו שוב. תכינו תקציב מאוזן ומחושב כך שתוכלו לשלם את כל ההוצאות בלי להיכנס לחובות לאורך זמן.
אתם תופתעו לראות שניתן לנהל את כספכם בצורה נכונה מבלי לגרוע מידי באיכות חיים הרגילה. ן
הכל עניין של איזון.
כמה טיפים לניהול נכון של חשבון הבנק:
- תכנון כל ההוצאות- מרבית האנשים לא יודעים בוודאות להגיד כמה באמת ההוצאות שלהם ולכן לא מצליחים לתכנן את עצמם כמו שצריך בכל חודש. כך, הם מגיעים למצב בו חושבים שיש עד אשר רואים את כל ההורדות ואז מבינים שלא רק שאין, אלה גם נכנסתם למינוס גדול שלוקח ממכם עוד כסף.
חשבו את ההוצאות הקבועות שלכם, תבינו בדיוק מה אתם יכולים להוציא למול מה אתם מכניסים ורק כך תצליחו לסדר את ההוצאות שלכם שלא יעמדו מעבר להכנסה החודשית. - אין תשלום בתשלומים- לא כל אחד מצליח להבין מה רע בתשלומים, הרי הם עוזרים לכם לקבל את מה שאתם רוצים\ צריכים באותו רגע ולא יכולים לקנות כי אין לכם את הסכום המלא מכדי לשלם באותו רגע. סיטואציה כזאת גומרת לכם לפעול בפזיזות ולהכניס לכם עוד הוצאה חודשית מער להוצאות הקבועות הרגילות שגם כך מכבידות. אז אמרתם לעצמכם שטויות זה רק עוד מאה\ מאתיים בחודש. אבל זה לא נכון. זה עוד מאה\ מאתיים שנכנס לכם כאשר אתם לא מצליחים לכסות את הקיים. עקבו אחרי מה שאתם צריכים, ואם זה יקר. חסכו בשבילו ותשלמו עליו באותו רגע את כל הסכום.
- המילה “אין” נכנסת ללקסיקון- הכירו את המילה “אין” היא המילה החדשה שאתם הולכים להשתמש בה. להגיד אין לילדים זה לא בושה זו עובדה. להגיד אין לחברות שרוצות לצאת למסעדה יוקרתית זו לא דבר רע זו עובדה להגיד לו לחברים שרוצים לסגור חופשה עם כל המשפחות זו לא חיסרון זו עובדה שאתם צריכים להתמודד איתה עד שתצליחו להתנהל נכון לעבור את הוצאות עם ההכנסות ולקנות מה שאתם חפצים עם הכסף שיש לכם בחשבון ולא עם הכסף שאין לכם ואתם מלווים אותו מהבנק.
- מה שלא חייב לא צריך- לפני שאתם קונים משהו תבדקו שלוש פעמים את עצמכם, האם צריך איך זה? האם זה לא יכול לחכות לתקופות טובות יותר? האם זה משהו שאני חייב הרגע? אם כל פעם שאתם רוצים לקנות משהו שלא מוכר בהוצאות הרגילות והנצרכות שלכם תשאלו את עצמכם כמה שאלות פשוטות אבל שאלות שיעזרו לכם לחסוך כסף ולהקטין את ההוצאה הקבוע למול ההכנסה.
- להבין את גבול היכולות שלכם- כשמגיע פירוט האשראי של סוף החודש אתם עוברים עליו ורואים הוצאות שאתם ישר שאולים “למה הוצאנו את זה” או “באמת היינו צריכים את זה”. התשובה היא- לא, לא הייתם צריכים את זה אבל עדיין הוצאתם ללא צומת לב, אלה רק בהחלטה של הרגע. כי הילד ביקש, כי התחשק לנו באותו רגע, כי היינו צריכים לנשמה או כל סוג תירוץ כזה או אחר הוא נשאר בגדר תירוץ אבל תירוץ יקר מאוד. הגובה ממכם גם כסף שאין וגם ריבית בגלל המינוס שהוא מכניס אתכם אליו.
תכניסו לעצמכם: מהיום אומרים לא! מה שלא צריך פשוט לא קונים. בהתחלה זה קשה ולא רגיל אך, אם הזמן תראו איך ההרגל שאתם מכניסים את עצמכם אליו יראה פתאום טוב יותר ותבינו כמה הוא עזר לכם.
לאחר שתתחילו לנהל את עצמכם כמו שצריך ובהאם ליכולות שלכם אתם תוכו לראות אור בחשבון בנק שלא לוקח מיכ את כל ההכנסות והופך אותם למינוס אלה לפלוס שיגדל בכל חודש ככל שתשמרו על יותר כסף.